Snadná a rychlá instalace CyanogenModu

Co je to vůbec CyanogenMod

CyanogenMod je alternativní firmware (ROM) pro více než 60 chytrých telefonů a tabletů s operačním systémem Android. Velkou výhodou této alternativní ROM je relativně dobrá podpora od CyanogenMod týmu. Oproti oficiálním firmwarům obsahuje další funkce, jakými jsou např. podpora mnoha grafických témat, komprimovaná cache, podpora FLAC, OpenVPN klient, rozšířené funkce pro tablety a další vylepšení uživatelského rozhraní, které oficiální ROM nenabízí. A hlavně je podstatně rychlejší a stabilnější než oficiální ROM. Je založena na čistém Androidu a neobsahuje uživatelské rozhraní třetích stran (např. HTC Sense či Samsung Touchwiz), které velmi často a zbytečne spomaluje chod zařízení. V současnosti je k dispozici nejnovější verze CyanogenMod 11, která je založena na Androidu 4.4 KitKat.

Snadná instalace

Dříve byla instalace poměrně složitá. Museli jste mít nejprve odemknutý bootloader, provedený root a nainstalovaný ClockworkMod recovery. Toto všechno už dnes nepotřebujete pokud máte zařízení, které podporuje snadnou instalaci, která se postará o vše potřebné za Vás.

Seznam podporovaných zařízení naleznete zde.

Pár rad před instalací

1) Plně nabít zařízení

2) Zazálohovat veškerá data ze zařízení (pro jistotu i z pamětové karty)

3) Mít k dispozici počítač s Windows Vista/7/8 (Linux zatím bohužel snadná instalace nepodporuje)  a přístup k internetu

Instalace

Celý postup instalace je k dispozici zde i s obrázkovým postupem.

Závěr

Pokud máte k dispozici zařízení na které už není k dispozici žádný update na novější verzi Androidu nebo chcete Vaše zařízení zrychlit a vytáhnout z něj maximu určitě doporučuji vyzkoušet CynogenMod.

Nejnovější verze CynogenModu na Samsungu Galaxy SIII

Takto vypadá CyanogenMod 11 s Androidem 4.4 KitKat na mém Samsungu Galaxy SIII.

Přestože je instalace opravdu jednoduchá berte prosím na vědomí, že celý postup provádíte na vlastní nebezpečí. Jeho realizací ztrácíte záruku na zařízení, které můžete i nenávratně poškodit !!!