Pfsense – 1: Něco málo o Pfsense a instalace do virtuálního stroje

721px-Pfs-logo-vector.svg

Něco málo o Pfsense

Pfsense je v informatice projekt, jehož cílem je vytvořit na základě FreeBSD kompletní firewall, který by na standardním nebo jednodeskovém PC poskytl všechny důležité vlastnosti komerčních firewallů, měl jednoduché ovládání a byl za přijatelnou cenu (svobodný software). Pfsense vychází z projektu m0n0wall a významně rozšiřuje jeho možnosti.

Minimální Hardwarové poždavky pro instalaci

Procesor - 300 MHz 
Pamět RAM - 128 MB
CD-ROM mechinka nebo USB flash disk
1 GB volného místa na pevném disku
aspoň jedna síťová karta

Poznámka: Obraz instalačního disku je k dispozici v architekturě x86(32-bit) ale i x64(64-bit). Pokud máte x64 procesor doporučuji použít variantu x64.

Stažení instalačního disku

Stáhneme si z této adresy http://psg.mtu.edu/pub/pfsense/downloads/ image instalačního disku Pfsense 2.0.3. Konkrétně jsme si stáhli tuto verzi: „pfSense-LiveCD-2.0.3-RELEASE-i386-20130412-1022.iso.gz„, byla zkomprimovaná ve formátu gz, proto jsme jí nejdříve musel rozbalilit pomocí programu WinRAR. Následně jsme už dostali klasické ISO, které poté můžeme vypálit na CD či udělat z něho bootovací flash disk. Nebo ho rovnou nainstalvovat do virtuálního stroje.

Instalace PfSense do virtualního stroje

Pro instalaci Pfsense do virtuálního stoje budeme potřebovat obraz instalačního disku, který jsme si stáhli z odkazu víš a virtualizační program Oracle VM VirtualBox. Program Oracle VM VirtualBox již nějakou dobu používáme, takže jsme ho nemuseli stahovat a instalovat. Kdyby jste ho přesto neměli nainstalovaný, zde je odkaz na jeho stažení: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads je k dispozici jak pro Windows tak Linux.

Obraz instalačního disku máme stažený a VirtualBox nainstalvaný můžeme se tedy pustit do instalce. Nejprve si vytvoříme virtuální počítač o této konfiguraci:

konfigurace

Poté jsme spustili instalaci podle tohoto video návodu:http://www.youtube.com/watch?v=I9D-bg_VrHA

Vše jseme udělali podle postupu a nakonec se nám úspěšně podařilo Pfsense nainstalovat.

Zde ještě přikládáme pár screenu z instalace:

screen1

screen2screen3

screen4screen5

Poté jsme museli ještě správně nakonfigurovat LAN opět podle stejného video návodu, abychom se mohl přihlásit do tzv. webConfigurátoru. Pak už stačilo spustit libovolný prohlížeč (jen podotknu, že se nejedná o virtualizovaný systém ale přímo systém běžící na našem počítači) a zadat adresu 192.168.1.123 a už nás přivítalala dobře známá přihlašovací obrazovka Pfsense.

screen6

Zadali jsem přihlašovací jméno a heslo (admin, pfsense) a přihlásili se do webConfigurátoru.

screen7